#9 Diam tapi otak bersuara


Kadang diam kerna bersebab,
Kadang diam kerna menyimpan emosi,
Mulut terkunci penat berkata,.
Tapi tetap pandang langit tersenyum.

Diam untuk berehat,
Nikmati setiap aura yang baru,
Diam bukan tetap tersungkur,
Tapi simpan tenaga untuk bergerak

Diam tanpa kata,
Namun otak ligat bersuara,
Lelah penat menyusun hari,
Menulis setiap apa yang penting,
Dan pilih pada situasi tepat

Tutuplah kata dari berbau
Sebab berbau tak semestinya wangi
Eh dah kenapa puisi diatas,
Bunyi dah macam lain,
Memanglah bau, mana ada yang pandai wangi.


-cf-

( Maaf tertwistlah pula puisi ni..)

Sekian untuk puisi bebas hari ini. Ini puisi pertama saya post. Puisi yang tak seberapa dan tak tahu apa maksudnya tapi ada tersirat je ( lol apa yang bezanya ada maksud dan ada tersirat.)  😂

Ps: siapa sini yang boleh faham apa maksud puisi diatas? 

16 comments

  1. Menulis puisi mengikut rentak pasti boleh faham walaupun ayatnya berpusing2. Hehe. YEA boleh faham puisi ni, good job! Teruskan menulis.

    ReplyDelete
  2. Yeah sis faham juga. Anyway terima kasih sis. Saya akan terus menulis. ~

    ReplyDelete
  3. saya suka berdiam, sebab kadang-kadang apa yang diperkatakan disalah tafsir..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Susahkan sis. sebab itu kadangkala berdiam ada baiknya. Tapi ada juga buruknya.

      Delete
  4. Maksudnya diam je tak perlu nak cakap banyak. mungkin malas layan karenah orang. Puisi ni maksud tersirat hanya penulis je faham erti sebenar ^__^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada separuh itu memang betul, sebab itulah berdiam kerana bersebab. Isi tersirat, mgkn ada orang yg faham tp kurang. But yeah mmh betul, mostly saya sajalah yang faham. Hehehee

      Delete
  5. Diam dan senyum, tak perlu kata apa-apa 😊

    ReplyDelete
  6. diam bukan berarti tak bisa apa-apa
    terkadang harus diam untuk meredakan suasana

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya setuju. Itulah juga salah satu sebab kenapa :)

      Delete
  7. Replies
    1. Hehehe.. Diam diam ubi keledek ke? Gurau je sis 😅

      Delete
  8. diam sebab malas nak bising..tapi otak berjalan rasa geram..tu kadang sakit kepala..hahaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmmm itulah sis. better diam. just take time dengan diri sendiri. Tapi betul, kalo diam then asyik terfikir je memang sakit kepala la.huhuuhu

      Delete
  9. suka juga berdiam diri tapi ada orang salah tafsir apa yang kita diamkan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan.. kits sebenarnya ada niat kenapa terpaksa diam dulu

      Delete