Release my new app, Calender 2018 - Malaysia !





MY PROJECT APP


Salam buat semua kawan2 blog.

Korang apa kabar? Fuhh, Lama tak update blog. Sampai masuk 2018 dah, Still tak ter-on blog. Katanya buzy memanjang. Menghadap lappy tapi asyik buat experiment apps sambil tgk facebook/ instagram XD. Btw, dengan kesempatan ini walaupun saya lambat untuk ucapkan, tapi saya ingin ucap selamat tahun baru ! lol a bit awkward right.. sebab skg da nak masuk bulan 2 XD

So apa azam korang tahun ni,. Saya yakin mesti blogger2 dah share post pasal topik ni tapi sekarang da nak masuk bulan 2, jadi saya terlepas la melihat sesson post mengpostpasal tajuk tu..

Azam saya? Satu je saya minta, "moga2an, rajin2lah berblog fy' XD. Sayanglah dah buat cantik2 blog, tapi update sebulan sekali. Tapi seriously, Kalo terlalu byk aktiviti nak buat, blog mesti bakal di abaikan. Tapi bila fb atau insta, rajin pula nak scroll..lumrah!









Btw guys, Untuk sempena awal bulan januari 2018 ni, Akhirnya saya dapat juga siapkan app calender 2018 yang sederhana ni. Baru jak uploud semalam. Honestly, app ni sangat simple. ! Bila korang open app, korang akan nampak calender bulan dari ke bulan. Boleh buat pemilihan bulan dengan hanya tekan button di menu.

Kegunaan app ni hanya untuk memaparkan date bulanan dan beritahu bila public holiday dan school day.

Simple right??















Okay sebenarnya saya cuma berharap kalo2 dapat belajar buat app yang lebih mudah. So walaupun simple, tapi orang lain masih boleh guna app tu untuk kegunaan harian. Saya cuba buat app design app yang sederhana dan kelainan. So kalau korang nak tengok tarikh calender, sekurangnya sedap juga mata nak tengok date calender dengan design yang menarik.

Pengalaman saya buat app ni secara berseorangan, walaupun sesimple2 app ni, tapi bila korang tanya senang ke nak buat ni.. Yaallah..Banyaknya kerja ! sampai balik2 saya terpaksa conteng2 buku nak buat list. Paling payah nak buat bahagian design. Syukurlah saya tahu skit2 nak buat design tapi itu pun ambil masa nak pastikan ia menarik atau tidak. Yang payah lagi, bila nak sediakan info berkaitan dengan cuti. Banyak kali da terbuat silap dan saya terpaksa buat semula. Mana lagi update website, nak buat video ringkas.. bla bla bla..pening kepala nak ingat balik! huhu

Kalo ikutkan idea yang sebenarnya, saya ada plan nak buat app ni boleh pasang widget kat dalam phone. so korang boleh tgk date dengan mudah. tapi saya belum mahir dalam pembuatan widget. belum ada pengalaman nak buat experiment. Jadi inshallah, jika ada masa saya nak  belajar untuk buatnya,  saya pasti akan update nanti. :)

Pada mulanya saya berharap kalo2 saya dapat siapkan app ni awal2 sebelum masuk 2018 tapi malangnya, tetiba pula ada aktiviti lain yang perlu saya buat. Akhirnya app ni pun terlambatlah siap !

Tapi syukurlah allahamdullilah, sekurangnya siap lah juga app yang saya buat ni.

Anyway, bila korang ada free time, jangan lupa download my app ni. korang bagi2lah comment di playstore. Saya hargai dengan feedback yang korang bagi. Soal kekurangan dalam app , mmg masih byk nak dipelajari tapi jika ada kesilapan, saya akan cuba perbaiki. tq kawan2 :)




Link to my app website for download app calender 2018





23 comments

  1. Happy new year :) Berbakatnyaaaaa dapat buat apps sendiri. Salute!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Happy new year juga.. Mana da bakat. Semua ni proses pembelajaran juga. Terima kasih :)

      Delete
  2. Mudah2an azam tahun baru kali ini akan tercapai.
    Kerja hebat tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amin.. amin.. semoga dipermudahkan segala urusan. Tak adalah kerja hebat. Ini hanya permulaan dan banyak lagi nak belajar :)

      Delete
  3. wah! nice. congrats for you app and happy new year :)

    ReplyDelete
  4. Blogwalking here..wa..moga tercapai azam Fy and wa..menariknya,buat app sendiri^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Allahamdullilah, belum lagi.. azam yg sebenarnya masih lagi perlu digali. anyway thanks :)

      Delete
  5. wow! Menarik apps calendar ni. Tahniah! Good job :)

    ReplyDelete
  6. you did well :) goodjob! happy new year :)

    ReplyDelete
  7. Menariknya! Nanti mai download ya

    ReplyDelete
  8. cantik apps kalendar awak nih
    nice dan berbakat

    ReplyDelete
  9. Wahh seriously cantik app yang awak buat ni. keep it up k! pandainya design lawa2. guna ps ke? hee.

    ReplyDelete